Jest jedną z najzdrowszych naturalnych substancji. Od wieków znajduje zastosowania zarówno w kuchniach całego świata, jak i w medycynie i profilaktyce prozdrowotnej. Miód, bo o nim mowa, jest jednym z cudownych specyfików, które nie tylko wzmacniają i leczą organizm, ale także mogą uczynić nasze ciało gładszymi i piękniejszym. Szeroka gama zastosowań miodu oraz jego ogólna dostępność, stawia go w czołówce najpopularniejszych specyfików, używanych przez olbrzymią rzeszę miodowych amatorów.
Miód obok tradycyjnej roli słodzika, stosowany jest głównie jako środek podnoszący odporność organizmu w czasach wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego oraz w okresach, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na utratę odporności, czyli jesienią i zimą. Wiosna i lato jest czasem, kiedy miód jest zbierany przez pszczoły i przechowywany w ulu, gdzie następuje proces jego dojrzewania. Cała procedura zbierania nektaru, który w efekcie działań pszczół jest przerabiany na miód, ma ogromne znaczenie dla leczniczych właściwości miodu. To właśnie dzięki pszczołom i enzymom jakie dostarczają one w procesie produkcji miodu, do składu zebranego nektaru, przyczyniają się do tak dużej wartości odżywczej miodu i jego bogactwa w przeróżne makroelementy, związki i witaminy. Produkcja miodu jest dość skomplikowanym procesem, w którym pszczoły najpierw wielokrotnie przenoszą miód umieszczony w plastrach z jednej komory do drugiej, a kiedy procesy mające na celu rozłożenie sacharozy na cukry proste, czyli fruktozę i glukozę, zostają zakończone, powstały miód zostaje zaklajstrowany przez pszczoły, za pomocą wosku pszczelego. Wartości odżywcze i zdrowotne miodu sprawiają, że ma on szerokie zastosowanie w wielu różnego rodzaju przypadłościach i schorzeniach.
W zależności od rodzaju miodu, czyli tego czy jest nektarowy czy spadziowy oraz od źródła pozyskania nektaru, którym mogą być zarówno kwiaty drzew jak i kwiaty krzewu i wszelkie inne, odmienne są właściwości lecznicze i profilaktyczne. Jedne miody doskonale nadają się na przeziębienia i choroby bakteryjne związane z układem górnych dróg oddechowych. Natomiast inne miody świetnie działają do wspomagania układu sercowego czy krwionośnego. Są miody, które zbawiennie wpływają na układ trawienny, a także takie, które pomagają na bezsenność. Oprócz tego miód obniża ciśnienie, jest antygrzybiczny i przeciwzapalny. Jest również antybakteryjny i poprawia krążenie krwi. Niektóre składniki miodu stymulują produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek. Zastosowanie miodu jest olbrzymie, dodatkowo miód można łączyć z różnego rodzaju ziołami i w ten sposób jeszcze powiększać spektrum jego zdrowotnego i profilaktycznego działania. Miód ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Nie tylko odżywia i wygładza skórę, ale także przyspiesza proces gojenia się ran, a także działa przeciw powstawaniu bliznowców. Jak widać miód należy do jednych z najbardziej odżywczych i prozdrowotnych substancji, z bardzo szerokim spektrum zastosowania, jakie sama natura podarowała człowiekowi. Dlatego jedzmy miód, na zdrowie!